Stav o izborima u Beogradu

Stav o izborima u Beogradu

Za šest godina autokratske vlasti u Srbiji, i četiri i po godine u Beogradu, vladajuća koalicija, na čelu sa SNS-om, postala je oličenje neodgovorne, bahate i štetne vlasti. Sve što je vladajuca koalicija činila u suprotnosti je sa ciljem uspostavljanja uređene, moderne i pravedne države, čijem ostvarenju težimo. Iz navedenog razloga smo naše dosadašnje napore, sa akcentom na Skupštinu Srbije, usmerili na predlaganje rešenja u interesu građana, borbu protiv autokratske, nedorasle i nestručne vlasti, kao i stvaranje kredibilne alternative koja bi preuzela odgovornost za vođenje države.

Predstojeći izbori u Beogradu su prilika da započne neophodna promena pogubne vlasti u Srbiji, kao što je to učinjeno pre više od 20 godina pobedom opozicije. Zato delimo žaljenje velikog broja građana što opozicija praktično ništa nije učinila po pitanju izbornih uslova, pitanja oko kojeg je, pre svega, trebalo da se ujedini. Delimo, takođe, razočaranje građana što opozicija ne samo da nije uspela zajednički da nastupi po suštinskom pitanju regularnosti izbora, već i što je njena kampanja bila ispunjena međusobnim napadima, umesto da bude usredsređena na glavnog protivnika, sadašnju vlast. Stoga, možemo sa žaljenjem konstatovati da delu opozicije nije glavni cilj poraz vladajuće koalicije i preuzimanje odgovornosti, već borba za međusobnu prevlast.

Zbog neizmenjenih nepovoljnih izbornih uslova, kao i da ne bismo stvarali dodatnu konfuziju i dalje razjedinjavali opoziciju, odlučili smo da na beogradske izbore ne izađemo samostalno, mada su to mnogi očekivali od nas. S obzirom na to da je naš glavni cilj poraz aktuelne i svake druge samovoljne vlasti, a ne puki prelazak cenzusa, nismo želeli da budemo ni deo neke od brojnih opozicionih kolona. Iako bi voleli da grešimo, smatramo da će ovako razjedinjenoj opoziciji, uz neravnopravne izborne uslove, biti izuzetno teško da ostvari željenu promenu. Zbog toga na ovim izborimo ne možemo da podržimo nijednu listu.

I pored svega navedenog, u situaciji kada je opozicija odlučila da pod ovakvim uslovima učestvuje na izborima, pozivamo građane Beograda da glasaju i na taj način iskažu svoj politički stav. U suprotnom, neizlazak na izbore bi praktično značio mirenje sa sadašnjim stanjem. Zato poručujemo Beograđanima da pažljivo prouče sve liste i kandidate koje se na tim listama nalaze, kao i ostvarivost programa koji predlažu, i da na osnovu toga donesu odluku kako će da glasaju.

Bez obzira na rezultate izbora, ukoliko istinski želi da ugrozi sadašnju vlast u Srbiji, opozicija će morati da promeni način delovanja, tako što će, pre svega, motivisati opravdano razočarane građane da se aktivno uključe u politički proces, što je isključivo moguće istinskom posvećenošću i kontinuiranim, a ne kampanjskim delovanjem. Mi, poslanici Građanske platforme, kao i uvek do sada, spremni smo da učestvujemo u izgradnji kredibilne alternative koja će moći da ostvari taj cilj.

 

   Narodni poslanici

Jovan Jovanović
Sonja Pavlović
Aleksandra Čabraja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.