Rešenja Poverenika moraju da se poštuju, a ne da se opstruiraju

Rešenja Poverenika moraju da se poštuju, a ne da se opstruiraju

Građanska platforma osuđuje odluku Republičkog javnog tužioca da podnese Upravnom sudu tužbu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, kojim je Agenciji za borbu protiv korupcije naloženo da Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi podatke o načinima na koji su političke stranke obezbeđivale kredite i zajmove za izborne kampanje. Ovaj potez Tužioca, na inicijativu Agencije, još jedan je u nizu pokazatelja politizovanja pravosudnog sistema i rada državnih organa, koji umesto da rade u interesu građana, štite interese povlašćenih grupa i pojedinaca. Ovakva praksa je jedan od osnovnih razloga zbog kojih Srbija konstantno pada na listama u svim relevatnim međunarodn izveštajima koji ocenjuju stanje vladavine prava i demokratije.
Ukoliko bi, kako navodi Tužilac, objavljivanje traženih informacija dovelo u pitanje poverenje građana u bankarski sistem i poslovanje, onda je to već dovoljan razlog da se Narodna banka Srbije i ostali nadležni organi ozbiljno pozabave i istraže poslovanje banaka u oblasti finansiranja izbornih kampanja. Poverenje građana u institucije ne može da se poveća uskraćivanjem informacija, već se time postiže upravo suprotan efekat. Stoga, očekujemo da će Upravni sud da postupi po zakonu, odbije ovo tužbu i podseti kako Tužioca i Agenciju, tako i ostale državne organe, na ulogu Poverenika, odnosno da njegova rešenja moraju da se poštuju i ispunjavaju, umesto što se opstruiraju. U suprotnom, nameće se pitanje da li je funkcija državnih institucija da štite opšte interese ili interese aktuelne vlasti i njoj bliskih pojedinaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.