Rezultati beogradskih izbora – šansa za novi početak

Rezultati beogradskih izbora – šansa za novi početak

Rezultati beogradskih izbora potvrdili su, nažalost, naše predviđanje da zbog neravnopravnih izbornih uslova, razjedinjenog nastupa, kao i nedovoljnog prisustva novih, nekompromitovanih ljudi i ideja, opozicija nije imala šanse da porazi sadašnju vlast.  Pohvalu i zahvalnost zaslužuju svi aktivisti opozicije, naročito mladi, koji su se u neregularnim uslovima hrabro i posvećeno borili za demokratske ideje, kao i uspostavljanje uređenog i pravednog sistema kako u Beogradu, tako i u čitavoj Srbiji. Reči zahvalnosti i ohrabrenja moraju, takođe, da se upute i onim građanima koji su, i pored ogromnih pritisaka vlasti, sačuvali dostojanstvo i glasali po savesti. Tim dostojanstvenim građanima opozicija najviše duguje da izvuče pouke iz izbornog debakla i postavi svoje buduće delovanje na novim, zdravijim osnovama.

Izborni rezultati su nedvosmisleno pokazali da će aktuelna vlast biti ugrožena tek kad njeni protivnici budu ponudili kredibilnu alternativu kako organizaciono, tako i kadrovski i programski, uz promenu načina delovanja, gde bi se u centar stavila posvećena i kontinuirana borba protiv aktuelne vlasti, a ne za međusobnu prevlast. Preduslov da bi se to dogodilo jeste da nosioci dosadašnje neuspešne politike prihvate odgovornost, napuste svoje pozicije i otvore prostor onima koji će moći da donesu i realizuju nove ideje. Povrh toga, opozicija bi ubuduće trebalo dobro da razmisli o tome da li da pod postojećim neravnopravnim uslovima uopšte učestvuje na izborima i da već koliko danas započne borbu da se ti uslovi promene. U ovom procesu ne sme se zanemariti ni odgovornost medija koji bi, takođe, trebalo da promene uobičajeni način izveštavanja i znatno veću pažnju posvete novim političkim snagama.

Dobro je poznata naša spremnost da kao narodni poslanici, i predstavnici Građanske platforme, učestvujemo u izgradnji alternative koja će građanima ponuditi utemeljen program i stručne ljude od integriteta. Uvereni smo da u našem društvu ima dovoljno potencijala, znanja i talenta koji bi zajedničkim delovanjem uspeo da dovede do željenih promena. Zato pozivamo građane, naročito one koji do sada nisu bili politički aktivni, da se uključe u politički proces. Vrata naše organizacije otvorena su za sve nekompromitovane građane koji žele iskreno i posvećeno da se bore za uspostavljanje uređenog, modernog i pravednog društva, bez obzira na njihov prethodni politički angažman.

 

Narodni poslanici

Jovan Jovanović
Sonja Pavlović
Aleksandra Čabraja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.